12 Haziran 2016 Pazar

Bırak şu interneti!

Bir anne olarak internetteki bir paylaşımınız sonucunda birçok insanlar sizin yardımınıza koşsa hala oğlunuza “Bırak şu interneti!” der misiniz?

Bu, Glenn Buratti… Kendisi 6 yaşında, Florida, Osceola County’de yaşıyor. Hafif otizmli ve epilepsi hastası. Geçtiğimiz günlerde annesi ona bir doğum günü partisi düzenledi ve sınıfından 16 kişiyi partiye davet etti. Ama kimse gelmedi.

Glenn’in annesi yerel bir Facebook grubuna, “Biliyorum, belki de bu feryat etmek için çok saçma bir konu ama oğlum için o kadar üzülüyorum ki… Bugünkü 6. yaş partisi için bütün sınıfını (16 çocuk) davet ettik. Tek bir çocuk bile gelmedi” diye yazdı. Gönderinin hemen ardından bölgede yaşayan 15 çocuk ve ailesi partiye geldi. Ama gelenler sadece onlar değildi.

Bölgedeki itfaiyeciler ve polis memurları da Glenn’in evine doğru yola çıktılar.

Polis memurları ve Osceola County İtfaiyesi, Glenn’e tam bir süperstar gibi davrandı.

İnternette Ne Kadar Bilinçli Alışveriş Yapıyoruz?

İnternet üzerinden yapılan alışveriş verileri her geçen yıl artmaktadır. Peki bu artışa rağmen internet kullanıcıları olarak ne kadar bilinçli alışveriş yapıyoruz?
İnternetten aldığımız ürün ile bize ulaşan ürün aynı oluyor mu?
Kredi kartı bilgilerimizi güvenilir sitelere mi veriyoruz?
Bu konularda tüm internet kullanıcıların bilinçlendirilmesi gereklidir.

Kaynak: http://eticaretmag.com

11 Haziran 2016 Cumartesi

CHANGE.ORG ile DEĞİŞİM

İnterneti bilinçli kullandığımız zaman zor gibi gözüken bir çok başarıya imza atabiliriz. Bunlar birisi “change.org” websitesi. Bu websitesi, herkese çevresinde görmek istediği değişimi gerçekleştirebilmesi için olanak sağlayan ve hızla büyüyen küresel bağlamda dünyanın en büyük imza kampanyası projesidir.  Günümüzde 35 milyondan fazla kullanıcısı bulunan bu platform, sosyal, gönüllü, ücretsiz ve kâr amacı gütmeyen bir sosyal medya sitesidir. Website içerisinde çalışan belirli bir ekip de vardır. İsteyen her insan, siteye kayıt olmak şartıyla dilediği bir konuda imza kampanyası başlatabilir. Buna kurum veya kuruluşlar da dahildir. Başlatılan birçok kampanyada başarı sağlanmıştır. 

Fotoğraf: https://www.change.org

Kentleşme ve İnternet

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında çocuklarımızın dışarda güvenle oyun oynayabilecekleri alanlara yeterince yer veriliyor mu?
Çocuklarımız oyun ihtiyaçlarını hangi kanalla gideriyor?
Aileler çocuklarını dışarıya güvenle gönderebiliyor mu?
Kentleşmenin artmasıyla birlikte ailelerin dışarıya olan güveni azalmakta ve çocuklarının dışarıya çıkmasına daha az izin vermektedir. Günün büyük bir kısmını evde geçiren çocuk sosyalleşme, eğlence gibi ihtiyaçlarını internet aracılığıyla karşılamaya giidiyor. Çocukları internette fazla zaman geçirdiklerinde ise aileler endişelenmeye başlıyor ve yasaklamalara gidiyor. Bu yanlış bir yöntemdir. Aileler internet ile ilgili yasaklamalara başlamadan önce çocuklarının internette neden zaman geçirdiklerini ve hangi ihtiyaçlarını giderdiklerini öğrenmelidir. Bu ihtiyaçlarını giderebilecekleri alternatif yöntemler sunmalıdır.

Fotoğraf: http://www.hkmo.org.tr

Selçuk Erdem: “İnternette bilgi diyeti yapın”

“ Twitter kullanıyorum fakat sosyal medyaya çok mesai harcadığımı söyleyemem. Twitter’da takip ettiğimiz bazı teknoloji siteleri var. Çok da fazla vakit kaybetmeden, başlık okuma seviyesinde takip ediyorum teknolojiyi. Aslında teknoloji takip etmeyi seviyorum ama bilgi akışında biraz seçici olmamız gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde, Twitter’ın başından kalkamayız. Şu an internet diyeti yapıyorum diyelim. Nadiren de olsa sosyal medyada bir şeyler yazıyorum, genelde karikatürlerimi paylaşıyorum.”


Kaynak:http://www.btnet.com.tr/konuk-yazarlar/selcuk-erdem-%E2%80%9Cinternette-bilgi-diyeti-yapin%E2%80%9D/1/17247

10 Haziran 2016 Cuma

Instagram Özellikleri

Genç çocuğumun fotoğraflarımı kimler görebilir?
Instagram uygulamasına giriş yapan herkes, insanların herkese açık profilindeki fotoğrafları veya videoları görüntüleyebilir. Çocuğunuzun fotoğraflarını yalnızca onaylı takipçilerin görebilmesinden sağlamak için gönderilerinizi gizli olarak ayarlamanızı tavsiye ederiz.
Çocuğunuz ayrıca takipçileri silebilir ve Instagram'daki diğer kişileri engelleyebilir. Çocuğunuz başka bir kişiyi engellediğinde, söz konusu kişi çocuğunuzun fotoğraflarını/videolarını görüntüleyemez veya Instagram hesabını aratamaz. Engellenen kişilere bu durum bildirilmez. Kişileri engelleme hakkında daha fazla bilgi alın.
Instagram'da 13 yaşından küçük bir çocuğu nasıl şikayet ederim?
Instagram, hesap oluşturabilmek için herkesin en az 13 yaşında olmasını şart koşar (bazı yargı bölgelerinde bu yaş sınırı daha yüksek olabilir). Çocuğunuz 13 yaşından küçük olduğu halde Instagram'da bir hesap oluşturduysa, ona hesabını nasıl sileceğini gösterebilirsiniz.
13 yaşından küçük birine ait bir hesabı şikayet etmek isterseniz veya birisinin 13 yaşından küçük çocuğunuzun hesabını taklit ettiğini düşünüyorsanız, lütfen bu formu doldurun. Bir çocuğun hesabını silebilmek için, 13 yaşından küçük olduğunu doğrulamamız gerekir.
Instagram'da zorbalık veya tacizi şikayet etme.
Hesap bir başkasına zorbalıkta bulunmak veya taciz etmek niyetiyle oluşturulduysa veya bir fotoğraf ya da yorumun amacı birine zorbalık veya tacizde bulunmaksa, lütfen şikayette bulunun. Birisi Instagram'dasizi veya bir başkasını taklit ediyorsa neler yapabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.

Güvenli İnternet

İnternette bir çok sitede üyeliklerimiz bulunuyor. Üye olduğumuz sitelerde aynı kullanıcı adını ve şifreyi kullanmak güvenliğinizi tehlikeye atabilir. Bu  konuda hem ebeveynlerin hem de çocukların dikkatli olması gerekmektedir. 

9 Haziran 2016 Perşembe

İnternet Ve Sosyal Medya Kullanıcı İstatistikleri 2014 - 2015 - 2016





Kaynak: http://wearesocial.com/

2015 Yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması

Türkiye İstatistik Kurumunun, “2015 Yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması” sonuçlarını iyi okumak gereklidir. İnternet erişimine sahip hanehalkı oranlarında 2014 ve 2015 yıllarında ciddi bir artış yaşanmıştır. Türkiye genelinde İnternet erişim imkanına sahip hanelerin oranı 2015 yılı Nisan ayında %69,5 oldu. Araştırma sonuçlarından çıkan diğer önemli husus ise, son 3 ay içerisinde İnternet kullanan bireylerden İnterneti hemen her gün veya haftada en az bir defa kullanan bireylerin oluşturduğu düzenli İnternet kullanıcı oranı 2015 yılının ilk üç ayında %94,2 olmasıdır.
Ülkemizde internet kullanımı hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu hızlı artışın sonuçlarının olumlu mu yoksa olumsuz olacağını kestirmek güçtür. İnternetin olumsuzluklarına karşı önleyici çalışmaların ilkokuldan başlayarak üniversite dönemi kadar planlı bir eğitim yürütülmesi gerekmektedir. Okullarımızda “Bilinçli İnternet Kullanımına” yönelik eğitimlerin yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumunun araştırma sonuçlarını ayrıntılı olarak incelemek için; http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18660



Powtoon Nedir?



İnternetin zararlarını bilmek kadar yararlarını da bilmek önemli. İnternet sayesinde karmaşık gibi gözüken bir çok işi kolay bir şekilde halledebiliyoruz. İşte bunlardan birisi POWTOON...
İnternette araştırma yaparken bu siteyi keşfettim ve sizinle paylaşmak istedim.
Powtoon konuşma balonları, şekiller, resimler, karakterler ve daha aklınıza gelebilecek bir çok materyal kullanarak bir animasyon oluşturmanıza imkan sağlayan bir araçtır. Powtoon hem ücretli hem de ücretsiz seçeneklere sahiptir. Ücretsiz olarak oluşturabileceğiniz ürünler de dersleriniz için yeter ve artar bile. Bu animasyonları oluşturmak tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. İyi planlayarak ve yaratıcılığınızı kullanarak Powtoon ile çok güzel, ilgi çekici animasyonlar oluşturabilirsiniz. Böylece hem dersleriniz daha eğlenceli geçer hem de derslerinize çeşitlilik kazandırmış olursunuz.
Powtoon nasıl kullanılır?
Powtoon’un kullanımı ilk görünüşte biraz karışık gibi görünse de biraz uğraştıkça çok basit olduğunu göreceksiniz. Dezavantajlarından birisi menülerinin İngilizce olmasıdır. Oluşturduğunuz animasyonları ücretsiz sürümde YouTube ve diğer video paylaşım sitelerinde paylaşabilirsiniz. Bu video paylaşım siteleri aracılığıyla da derslerinizde animasyonlarınızı kullanabilirsiniz.

Örnek Tasarım: https://www.powtoon.com/online-presentation/cC8cgQFEAX0/bilincli-internet-kullanm/?mode=movie#/
Kaynak: http://www.egiteknoloji.com/powtoon-ile-animasyon-hazirlama.html#.V1lkHlWLTIU

8 Haziran 2016 Çarşamba

Facebook'ta hoşuma gitmeyen bir şey gördüğümde ne yapmalıyım?

Facebook'ta hoşuma gitmeyen bir şey gördüğümde ne yapmalıyım?
Facebook'ta hoşunuza gitmeyen bir şey gördüğünüzde bununla ilgili yapabileceğiniz şeyler vardır:
***Haber Kaynağınızda görünen bir haber hoşunuza gitmediyse, haberi gizleyebilirsiniz. Gelecekte bir kişinin, Sayfanın veya grubun haberlerinin Haber Kaynağınızda görünmesini önlemek için söz konusu kişiyi, Sayfayı veya grubu takip etmeyi bırakabilirsiniz.
***Etiketlendiğiniz gönderiden memnun değilseniz, etiketi kaldırabilirsiniz.
***Bir gönderinin Facebook'tan kaldırılmasını istiyorsanız, gönderiyi paylaşan kişiden kaldırmasını isteyebilirsiniz. Bunun sizi rahatsız ettiğini bilmiyor olabilir. 
***Gönderi Topluluk Standartlarımıza aykırıysa (ör. zorbalık veya taciz) kişiyle doğrudan iletişim kurma konusunda kendinizi rahat hissetmeyebileceğinizi anlıyoruz ve içeriği bize şikayet etmenizi tavsiye ediyoruz.
***Facebook'taki biri sizi rahatsız eden bir davranışta bulunursa, kişiyi arkadaşlarınız arasından çıkarabilir veya engelleyebilirsiniz.
***Gönderi kötü niyetliyse, lütfen bize şikayet edin.
Ek desteğe ihtiyaç duymanız halinde, ihtiyacınız olan yardımı ve desteği sağlayacak yakın bir arkadaşınız ya da ailenizden birisi gibi güvenebileceğiniz bir kişiyle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Facebook'ta gördüğünüz herhangi bir şey tarafından tehdit edildiğinizi hissederseniz yerel emniyet teşkilatıyla da iletişime geçmeniz gerektiğini unutmayın.
Facebook'ta hoşunuza gitmeyen şeyin Topluluk Standartlarımıza aykırı olmayabileceğini lütfen unutmayın.
Not: Topluluk Standartlarımıza aykırı olan bir şeyi şikayet etmek istiyorsanız ancak hesabınız yoksa veya içeriği göremiyorsanız (ör. birisi sizi engellediyse), bir arkadaşınızdan yardım istemeniz gerekebilir.

Kaynak: www.facebook.com

Cebini Kapat

Ülkemizde de buna benzer projelerin geliştirilmesi umuduyla...

İnternette 60 Saniyede Neler Oluyor?

Qmee, internetin belli başlı mecralarında her 60 saniyede bir neler gerçekleştiğini gösteren bir infografik hazırladı.
Buna göre her 60 saniyede;
- Google‘da 2 milyon arama yapılıyor.
- YouTube’a 72 saatlik video yükleniyor.
- Facebook‘a 41 bin yeni gönderi giriliyor, 350 GB‘lık veri ekleniyor ve sitede 1,8 milyon ‘beğenme’ gerçekleşiyor.
- Skype‘ta 1,4 milyon dakikalık bağlantı kuruluyor.
- Flickr‘da 20 milyon fotoğraf görüntüleniyor.
- Twitter‘da 278 bin tweet atılıyor.
- Snapchat’te 104 bin fotoğraf paylaşılacak.
- Amazon.com‘da 83.000 dolarlık satış gerçekleşiyor.
- LinkedIn‘de 11 bin mesleki arama yapılıyor.
- Pinterest‘e 11 bin aktif kullanıcı kaydoluyor.
- Instagram ile 3600 yeni fotoğraf çekiliyor.
- 204 milyon e-mail gönderiliyor.
- Tumblr‘a 20 bin yeni fotoğraf yükleniyor.
- Wal-mart‘ta 17 bin alım-satım yapılıyor.
- 571 yeni internet sitesi piyasaya sürülüyor.
- WordPress‘e 347 yeni blog gönderisi giriliyor.
- iTunes‘a 15 bin yeni parça yükleniyor.
- 70 yeni domain kaydediliyor.
- Spotify‘a 14 yeni şarkı ekleniyor.
Kaynak: The Wall / http://www.campaigntr.com/